Verzet en onderduiking.
Eerste aanzet tot informatie over verzet in Musselkanaal.


Bron: Nieuwsblad van het Noorden, dinsdag 26 mei 1998.


Oorlogsslachtoffer herbegraven

MUSSELKANAAL - De Musselkanaalster onderduiker Wolter Krans, die in november 1944 werd doodgeschoten, wordt herbegraven. Op verzoek van de familie, die het onderhoud van het huidige graf voor de toekomst veilig wil stellen, gebeurt dit op het Ereveld der Oorlogsgraven in Loenen. Op dit ereveld op de Veluwe liggen 3300 oorlogsslachtoffers begraven, terwijl in een kapel urnen met asresten uit de voormalige concentratiekampen en een wandbord over de Engeland-vaarders zijn ondergebracht.

Krans werd in november 1944 vermoord, toen hij samen met de onderduiker J. Borchers door de Duitse grenspolitie werd ontdekt in Kavelingen, tussen Musselkanaal en Valthermond. Krans dook indertijd onder, omdat hij had geweigerd zijn auto aan te geven. Later bleek dat het tweetal was verraden door een toen 29-jarige vrouw uit Musselkanaal, bij wie de onderduikers ook enige tijd verborgen hadden gezeten. Zij tipte de beruchte NSB'er Alssema en werd na de oorlog tot 9 jaar cel veroordeeld. Bij het verraad was ook haar man betrokken; hij werd tot 6 jaar veroordeeld.

Voorlichtster Cindy Mulder van de gemeente Stadskanaal: "Het graf wordt geplaatst op verzoek van de familie. Die wordt ook een dagje ouder en wil voorkomen dat het graf later wordt verwaarloosd". Volgens haar beschouwt de familie het als een eer dat Krans op het ereveld in Loenen wordt herbegraven. Dit gebeurt in de loop van het jaar. De stichting Oorlogsgraven en de gemeente nemen beiden een deel van de kosten voor hun rekening.

Gedigitaliseerd door:Henk van Dijken