Inleiding
Het ontstaan van deze siteSamen op de Bentheimerbrug 3 mei 2007.
Links Bé van der Weide, midden Adriaan Smit en zijn broer aan de rechterzijde.

Coevorden is onlosmakelijk verbonden met Musselkanaal.

Enkele weken voor de herdenkingsdatum 4 mei. Een mailtje van Adriaan Smit komt bij info@herdenking.nl binnen met de vraag of er meer bekend is over de militair Bernardus Drenth, die in Coevorden gemobiliseerd was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een link is gelegd tussen Coevorden en Musselkanaal. Zevenenzestigjaar na het sneuvelen van Bernardus Drenth is de tweede generatie van twee verschillende plaatsen via de digitale snelweg met elkaar in contact gekomen.

Een bijzonder moment.

Bernardus Drenth en zijn dienstkameraad Jitse Veenstra uit de Wilp, zijn gesneuveld door de vijandelijke acties van de Duitse bezetters tussen Coevorden en Gramsbergen.

Een hele stroom van e-mail verkeer kwam op gang en resulteerde in een bijdrage van Adriaan Smit tijdens de herdenkingsdienst op 4 mei 2007 in Musselkanaal. De voorbereiding van deze bijdrage was grondig, boeken werden nageplozen en archieven werden geopend. De tocht die de Duitsers en Bernardus Drenth hebben gemaakt tijdens de inval op 10 mei werden door de webmaster van www.herdenking.nl, Bé van der Weide en Adriaan Smit op de avond van 3 mei 2007 opnieuw uitgevoerd.

Peinzend keken we langs het Coevorden-Almelo kanaal, waar deze jonge militairen zijn gestorven in de vroege ochtend van 10 mei. Een bijzondere ervaring..67 jaren later en toch zo dichtbij.

Op 4 mei 2007 heeft een inwoner van Coevorden de herdenkingsdienst in Musselkanaal bijgewoond, een indrukwekkende bijeenkomst, een overvolle zaal met heel veel jeugd. De bijdrage van Adriaan Smit gaf een scherp beeld van wat er in de laatste minuten van het leven van Bernardus Drenth is gebeurd. Een naam is tot leven gekomen.

Een stille tocht waar bijna geen einde aan kwam en een bloemenzee bij het oorlogsmonument. Militairen hielden de wacht bij neergelegde kransen.

Coevorden is onlosmakelijk verbonden met Musselkanaal, Bernardus Drenth, held, is de schakel.


Bé van der Weide
www.herdenking.nl
Last update: 05-05-2007 by www.herdenking.nl